Op maandag 22 februari in het stadhuis van gemeente Gulpen-Wittem hebben André Postema, collegevoorzitter van LVO en wethouder van onderwijs Philip Laheij officieel getekend voor de realisatie van de unilocatie van scholengemeenschap Sophianum in Gulpen. Het bestaande gebouw wordt gerenoveerd en er wordt een gedeelte nieuwbouw toegevoegd, zodat er ruimte is voor modern onderwijs. Het technasium en het intersectoraal vmbo-onderwijs krijgen ruimtes die voor dat onderwijs zijn toegerust. De school gaat ervan uit dat op 1 augustus 2016 alle leerlingen het nieuwe schooljaar starten in de nieuwe unilocatie. De leerlingen van Sophianum Nijswiller volgen vanaf dat moment voortaan les in Gulpen. 

Regioversterkend onderwijs

Het Sophianum versterkt de banden in de regio door intensief samen met lokale ondernemingen te werken in het technasium. Deze bedrijven zijn opdrachtgevers voor technasiumleerlingen die projecten uitvoeren. De regionale binding wordt nog eens versterkt door het intersectoraal vmbo-onderwijs dat zich breed richt op de praktijk. Deze leerlingen zullen intensief werken aan verschillende stages, meeloopdagen en projecten bij bedrijven uit de regio. Directeur Hans Hupperetz van het Sophianum: “Eén school, die straks onderwijs aanbiedt van LWOO tot en met gymnasium, zorgt voor meer verbinding met het Heuvelland.”

Wethouder Philip Laheij: “Door het realiseren van een unilocatie in Gulpen bundelt scholengemeenschap Sophianum haar krachten. De gemeente Gulpen-Wittem investeert met dit project in het voortgezet onderwijs voor onze regio. Zeker in een gebied waar de bevolking krimpt en de sociale binding steeds groter wordt, vind ik het belangrijk om de jeugd te behouden onder meer door het aanbieden van kwalitatief goed onderwijs.  Met de unilocatie geven we hier een positieve impuls aan.”

Nieuwbouw

Leerlingen en medewerkers kunnen in de vernieuwde school makkelijker gebruik maken van moderne voorzieningen om te leren en om elkaar te ontmoeten. Het nieuwbouw gedeelte is semi-permanent, wat inhoudt dat het flexibel mee kan bewegen met het leerlingenaantal. Zowel LVO als gemeente Gulpen-Wittem dragen financieel bij aan de realisatie van de unilocatie.

Bron: gemeente Gulpen-Wittem