- Welke rol ziet de Gemeente voor haar weggelegd in het voeren van de regie en waar nodig bijsturen;
- Welke beheersvorm zien wij voor ogen. Blijft de Gemeente eigenaar van buurtfuncties en of woningen;
- Hoe borgen wij dat de woningen gerealiseerd voor de meest urgente doelgroep, de starters.
Ontwikkelingsplan krediet herontwikkeling voormalig Sophianum Nijswiller

Vanavond behandelden wij het Raadsvoorstel ‘Ontwikkelingsplan krediet herontwikkeling voormalig Sophianum Nijswiller’. Een voorstel met een tot dusver roemruchtig verleden gezien de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaren.
Een voorstel welk tevens aansluit op de Raadsvergadering van 31-1-2019 waarbij het College de opdracht kreeg om op zoek te gaan naar een invulling van dit gebied en gebouw, nadat een ruime meerderheid van deze Raad de door ALP voorgestelde ontwikkelingen niet als wenselijke invulling zag.
Aansluitend daarop is een ontwikkelvisie opgesteld, waarbij naast een kwantitatieve invulling, nog meer de nadruk kwam te liggen op een kwalitatieve invulling. Voor Fractie Franssen als belangrijkste daarbij draagvlak bij de samenleving. Belangrijk daarbij waren vraagstukken op het gebied van buurtfuncties, woningbouw voor starters en sociale duurzaamheid. Een invulling die ook de goedkeuring van de samenleving draagt.
Wij zijn blij dat dit is opgepakt en er momenteel een ontwikkelvisie ligt welke ook aansluit bij de wensen en vragen vanuit de samenleving en met name de bewoners van Nijswiller.
Zoals al eerder aangehaald een casus met een verleden waarbij de Stichting Alp een hoofdrol vervulde. En niet te vergeten, nog steeds kan vervullen. Een bodemprocedure ligt nog op de loer. Wij vragen u dan ook om ook om eventuele risico’s tijdig in kaart te brengen en de Raad daarover te informeren indien deze zich daadwerkelijk voordoen.
Andere vragen die er spelen, zijn: