Op vrijdag 18 december 2015 is de officiële start gegeven voor de eerste fase van het project landschappelijke rondje Mechelen. Er is gestart met de aanleg van het groene hart in de dorpskern van Mechelen. In het voorjaar van 2016 wordt er ook gestart met de Dorpsrand van Mechelen (fase 2).

Afgelopen zomer heeft de stichting Mechelen Beleefbaar Groen samen met de gemeente Gulpen-Wittem, het IKL en de provincie Limburg de plannen gepresenteerd. Deze druk bezochte middag leidde tot veelal positieve reacties. Enkele suggesties van bewoners, zoals het inpassen van een jeu de boules baan en een gezamenlijke haag in het plan, zijn vervolgens verwerkt in het definitief ontwerp. Daarnaast wordt er samen met de buurtcomite’s en het processiecomite en de toneelvereniging gekeken naar de mogelijkheden van het openlucht theater.

Bij beide projecten is bewonersparticipatie een belangrijk uitgangspunt. De stichting Mechelen Beleefbaar Groen speelt hierin een belangrijke rol en de samenwerking tussen gemeente en stichting verloopt voortreffelijk. De stichting wordt daarnaast ondersteund door het IKL. Ook de basisschool in Mechelen doet enthousiast mee en heeft o.a. een prijsvraag georganiseerd.