Gulpen-Wittem, 26 maart 2015 – Burgemeester Van den Tillaar heeft zojuist samen met de ‘beroemde verschijning’ Ferdinand von Plettenberg twee app-wandelingen gelanceerd. Tevens gaven de twee het startsein van de campagne ‘Vakwerk: Lijnen tussen heden en verleden’. De gemeente Gulpen-Wittem zet hiermee opnieuw haar cultureel erfgoed in de spotlights. Gulpen-Wittem heeft een van de hoogste dichtheden aan cultuurhistorische elementen van Nederland.    

App-wandelingen

De gemeente Gulpen-Wittem investeert in het meer zichtbaar en beleefbaar maken van haar cultureel erfgoed. Onder meer zijn vorig jaar QR-codes aangebracht op watermolens en op dit moment worden cultuurhistorische elementen gerenoveerd. Tijdens de feestelijke bijeenkomst vandaag lanceerde de gemeente twee app-wandelingen van ieder 8 kilometer lengte: ‘Voetsporen van Von Plettenberg’ en ‘Wandelen langs vakwerkhuizen’. Beide apps zijn gratis te downloaden via de App Store en Google Play Store.

Inwoners aan het woord in de campagne

De nieuwe campagne ‘Vakwerk: Lijnen tussen heden en verleden’ is geïnspireerd op het alom bekende vakwerkhuis, dat zeer herkenbaar en beeldbepalend is in de gemeente Gulpen-Wittem. Vakwerk staat in de gemeente Gulpen-Wittem echter niet alleen symbool voor het daadwerkelijke huisje. Ook vele andere vormen kunnen gezien worden als ‘vakwerk’. De thema’s natuurlijk vakwerk, bouwkundig vakwerk, ambachtelijk vakwerk en traditioneel vakwerk worden in de campagne uitgelicht. Inwoners uit Gulpen-Wittem komen aan het woord. Zij vertellen over het cultureel erfgoed waarmee zij in aanraking komen. Verhalen over diepgewortelde tradities, innovatieve projecten en oude ambachten die nog steeds van deze tijd zijn.

Verantwoordelijk wethouder Piet Franssen: “Er zijn in onze gemeente vele mensen actief op het gebied van het behoud van ons cultureel erfgoed. Ook hier vormen lijnen tussen heden en verleden belangrijke verbindingen tussen mensen, verhalen en plekken. Prachtig om te zien dat het cultureel erfgoed echt leeft in onze gemeente. En dat straalt deze communicatiecampagne ook echt uit.”

Een feestje met Von Plettenberg

De feestelijke bijeenkomst vond plaats in het idyllisch gelegen kasteel Wittem. De beroemde verschijning Von Plettenberg maakte zijn entree om burgemeester Van den Tillaar te wijzen op een ‘fout’ in zijn toespraak. Het lanceren van de app-wandelingen verliep niet vlekkeloos: Von Plettenberg wist immers niet wat een smartphone was. Toen burgemeester Van den Tillaar aankondigde dat er nog enkele foto’s voor social media gemaakt gingen worden, zei hij: “Sorry Ferdinand, het generatieverschil is echt te groot om uit te leggen wat Facebook is…”