Gulpen-Wittem, 8 september 2014 – De 27ste editie van Open Monumentendag Gulpen-Wittem wordt op zondag 14 september om 11.00 uur geopend door wethouder Piet Franssen en Herman van de Berg, voorzitter van de werkgroep. Dit jaar is het thema ‘Reizen door Partij’. De wandeling (circa 2,5 km) brengt de bezoeker langs diverse monumenten in Partij-Wittem. Onder meer zijn een voormalig poststation, kasteel Wittem en de kloosterkerk Wittem te bezichtigen.

Startlocatie van deze Open Monumentendag is gemeenschapshuis A ge Wienhoes in Partij. In het gemeenschapshuis is een expositie ingericht, waar de bezoeker foto’s van vroeger en nu kan bewonderen. Ook is hier een gratis boekje verkrijgbaar, waarin allerlei wetenswaardigheden over de geschiedenis van Partij-Wittem staan en de wandeling staat beschreven.

Gulpen-Wittem: lijnen tussen heden en verleden
De gemeente Gulpen-Wittem is omringd door lijnen tussen heden en verleden. Zij kent een rijk aanbod aan cultureel erfgoed. Zo zijn er 287 rijksmonumenten, 3 archeologische rijksmonumenten, meer dan 850 karakteristieke panden, 4 rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten, 5 beschermde buitenplaatsen en diverse geologische monumenten (het oudste gesteente van Nederland, carboon, is in Gulpen-Wittem te vinden). Maar ook het dialect, de streekproducten en tradities zoals carnaval en schuttersfeesten zijn veelvuldig aanwezig.

Om het cultureel erfgoed levend te houden en ook aantrekkelijk te maken voor de jongere generaties, vindt de gemeente Gulpen-Wittem het belangrijk om verbindingen te leggen tussen mensen, verhalen en objecten. Samen met inwoners en verenigingen ontplooit de gemeente daarom diverse initiatieven, zoals de Open Monumentendag, de QR-codes bij de watermolens en een app-wandeling op het gebied van cultureel erfgoed.

Bron: gemeente Gulpen-Wittem