Gulpen-Wittem, 27 april 2014 –  Iedereen beleeft het Heuvelland op zijn of haar eigen manier. De laatste jaren zien de gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals steeds meer gemotoriseerd verkeer in het buitengebied. De druk op het kwetsbare heuvellandschap neemt toe. Bezoekers en omwonenden ervaren steeds vaker hinder van het gemotoriseerd verkeer. De gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals trekken daarom nu een grens: “Iedereen is welkom, maar met respect voor de natuur en de mensen.” In dit kader lanceerden de burgemeesters Van den Tillaar en Van Loo  de campagne ‘Met een motorvoertuig te gast in het Heuvelland? Houd rekening met elkaar!’. Op een elektrische solex toerden de burgemeesters door het Heuvelland om breed bekendheid te geven aan deze campagne.

Binnen het project ‘Met een motorvoertuig te gast in het Heuvelland? Houd rekening met elkaar!’ is gekozen voor een aanpak van voorlichting, preventie en handhaving. Naast de voorlichtingscampagne zijn er strakkere regels opgesteld voor toertochten met motorvoertuigen en vinden er de komende periode onaangekondigde politiecontroles plaats.

Strakkere regels toertochten

Door het opstellen van nieuwe regels voor toertochten willen de gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals op voorhand conflicten met grote toertochten voorkomen. Organisatoren van toertochten met motorvoertuigen moeten voortaan een melding doen (bij 50 – 100 voertuigen) of een vergunning aanvragen (bij meer dan 100 voertuigen). Daardoor is het voor de gemeenten eerder duidelijk of een toertocht bijvoorbeeld een kwetsbaar natuurgebied of een ander evenement doorkruist.

Onaangekondigde politiecontroles

Omdat rekening houden met elkaar niet altijd vanzelfsprekend is, voert de politie Limburg-Zuid in de drukke toeristenmaanden ook regelmatig onaangekondigd controles uit. De controles zijn vooral gericht op de snelheid en het geluid van motoren, auto’s en quads.

Verplaats je in de ander

Burgemeesters Van den Tillaar en Van Loo: “Iedereen komt met hetzelfde doel naar het Heuvelland: genieten van wat de streek te bieden heeft. De manier waarop men dit doet, is voor iedereen anders. Voor de één betekent dit rust en ruimte, voor de ander actie en avontuur. Geef elkaar de ruimte, dan kan iedereen op zijn eigen manier genieten van het mooiste stukje van Nederland.”