Dertien Limburgse wielergemeenten en de Provincie hebben de handen ineen geslagen om Limburg als wielerprovincie nog steviger op de kaart te zetten. Samen stoppen ze een bedrag van € 52.000,– per jaar in een wielerfonds. Hiermee wordt onder andere een bijdrage geleverd aan het opleiden van wielertalenten en om Limburgers aan te sporen meer te gaan fietsen.

Deelnemende gemeenten zijn Sittard-Geleen, Eijsden-Margraten, Nuth, Valkenburg, Beek, Vaals, Stein, Heerlen, Landgraaf, Gulpen-Wittem, Maastricht, Beesel en Echt-Susteren.

De gemeenten spreken al langer met elkaar om het wielrennen in Limburg te ondersteunen. In juni van dit jaar hebben de Limburgse wielergemeenten hun ambities geformuleerd. De Provincie Limburg steunt deze ambities vanuit de wetenschap dat de wielersport door de provincie tot speerpuntsport is benoemd. Deze initiatieven sluiten prima aan bij het Limburgs Wielerplan waar al uitgebreide mogelijkheden zijn voor de Limburgse Wielersport. De WielerFederatie Limburg (WFL) gaat het fonds beheren.

Een aantal Limburgse gemeenten heeft een rijke wielerhistorie, variërend van een criterium rond de kerk, tot de UCI WorldTourklassieker Amstel Gold Race, een Nederlands- of Europees Kampioenschap of zelfs het Wereldkampioenschap Wielrennen. “Het mooie glooiende Limburgse heuvellandschap is de A-locatie voor het wielrennen in Nederland. Als je in Nederland aan wielrennen denkt, dan denk je aan Limburg. Juist daarom is de wielersport een van de belangrijke speerpuntsporten van het provinciale sportbeleid”, zegt sportgedeputeerde Noël Lebens. “Maar niet alleen de topsportevenementen zijn belangrijk voor deze sport in Limburg. Dit gaat verder.” Met dit fonds ondersteunt de regio ook verenigingen zodat meer jongeren de wielersport gaan beoefenen en dat talentvolle wielrenners extra ondersteund worden om uit te kunnen groeien tot heuse toprenners. De gemeenten streven onder andere naar een versteviging van de talentontwikkeling en spreiding van routes en een wielerkalender via het coördinatiepunt wielerevenementen. Voor 2014 staan ook het financieel ondersteunen van wielerverenigingen met een jeugdafdeling en het bevorderen van sportstimulering binnen de aangesloten gemeenten op de agenda.

Noël Lebens: “Stuk voor stuk heldere ambities die grotendeels binnen een jaar gerealiseerd kunnen worden. Door deze samenwerking kan de wielersport in Limburg structureel op ondersteuning rekenen.”

Ook voor de gemeenten zijn er voordelen. Zo komen zij in aanmerking voor Provinciale subsidie bij grote wielerevenementen en mogen zij de term wielergemeente en een herkenbaar logo voeren. Ook kunnen de gemeenten jaarlijks een bedrag vanuit het Wielerfonds beschikbaar stellen aan sportstimuleringsactiviteiten binnen hun gemeentegrenzen.

bron: provincie Limburg

Presentatie Wielerfonds