Gulpen-Wittem, 9 september  2013 – De jaarlijkse Open Monumentendag in de gemeente Gulpen-Wittem vindt dit jaar plaats op zondag 15 september. De locatie is het paviljoen van de Hopoogstfeesten aan de Reijmerstokkerdorpstraat te Reijmerstok. De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Dit jaar is het motto ‘MACHTIG, Macht & Pracht in Reijmerstok’, dit vanwege de machtig mooie boerderijen in het prachtige Reijmerstok.

Combinatie met Hopoogstfeesten
De Gulpener Bierbrouwerij organiseert jaarlijks tijdens het tweede weekend van september de “Hopoogstfeesten” in Reijmerstok. De door de brouwerij geteelde hop wordt dan geplukt en dit gaat samen met veel feestelijk vertoon. Dit jaar wordt de Open Monumentendag samen met de Gulpener Bierbrouwerij georganiseerd.

Startpunt: feestpaviljoen Hopoogstfeesten aan de Reijmerstokkerdorpstraat

De centrale locatie van Open Monumentendag is dan ook in het feestpaviljoen van de brouwerij aan de Reijmerstokkerdorpstraat. Dat is ook het startpunt van de wandeling langs de monumenten. In het feestpaviljoen is onder andere een expositie ingericht over het vroegere Reijmerstok. Ook is er een gratis boekje (-met fraaie foto’s en 8 ansichtkaarten) verkrijgbaar waarin allerlei wetenswaardigheden over de geschiedenis van Reijmerstok en de vele poorthoeven staan. In dit boekje staat ook een wandeling beschreven en wordt uitleg gegeven over de monumenten en wat er onderweg te zien is. Het boekje is digitaal bij dit persbericht als bijlage bijgevoegd.

Wandeling door Reijmerstok
In het kader van de Open Monumentendag zijn de binnenplaatsen van een aantal boerderijen en de kerk te bezichtigen. De locaties zijn herkenbaar aan de vlag van de Open Monumentendag. De niet al te lange wandeling (± 3,5 km) gaat over verharde wegen en,

indien gewenst, over een verhard fiets- en voetpad. Er is nauwelijks sprake van enig hoogteverschil. Ook zijn er activiteiten voor kinderen: zij kunnen opdrachtjes uitvoeren en daar prijsjes voor winnen. De opengestelde monumenten en parken zijn herkenbaar aan de vlag van de Open Monumentendag.

Basisschool
In de week voor de Open Monumentendag wordt er een presentatie met opdrachten voor de jeugd van de basisschool in Reijmerstok gehouden. Dit in samenwerking met de leerkrachten. De opening van de Open Monumentendag wordt verricht om 11.00 uur in het feestpaviljoen van de Hopoogstfeesten door wethouder Piet Franssen. U wordt van harte uitgenodigd om op deze dag aanwezig te zijn!

Bron: gemeente Gulpen-Wittem