Gulpen-Wittem, 23 januari 2013 – Burgemeester Van den Tillaar heeft vandaag officieel het startsein gegeven van Burgernet in de gemeente Gulpen-Wittem. Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen gemeente, politie en burgers en wordt gebruikt om verdachten van misdrijven en/of vermiste personen op te sporen.

Burgemeester Van den Tillaar: “Een veilig leefklimaat is voor ons allemaal belangrijk. Iedereen heeft en neemt daarin zijn eigen verantwoordelijkheid. We doen een appèl op de verantwoordelijkheid van onze inwoners om zaken te signaleren waarmee politie en justitie verder kunnen. Zo dragen we samen bij aan een veilige woonomgeving. Wij vragen dan ook de medewerking van onze inwoners om van Burgernet in de gemeente Gulpen-Wittem een succes te maken.”

Bij een overval, inbraak of vermist persoon kan vanuit de politiemeldkamer een Burgernetactie worden opgestart. Deelnemers van Burgernet die woonachtig zijn in het betreffende gebied, krijgen vervolgens een gesproken bericht of een SMS-bericht op hun (mobiele) telefoon. In dat bericht wordt verteld wat er aan de hand is en wordt bijvoorbeeld gevraagd of ze willen uitkijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Als mensen naar aanleiding hiervan iets zien, kunnen ze contact opnemen met de politiemeldkamer. Op die manier wordt geholpen bij de opsporing en wordt een bijdrage geleverd aan een veilige leefomgeving. Burgernet is sinds november 2008 succesvol en op dit moment actief in meer dan 360 gemeenten. Er zijn inmiddels ruim 900.000 Burgernet-deelnemers.

Bron: Gemeente Gulpen-Wittem