Negentien  scholen in de gemeente Sittard, Heerlen, Schinnen, Onderbanken, Valkenburg, Beek en Gulpen starten op 30 oktober met SchoolGruiten, eeninitiatief van de GGD Zuid Limburg. SchoolGruiten staat voor Groenten en Fruit eten op school. Zes weken lang eten de kinderen twee maal per week groente of fruit in de klas. Want…zien eten, doet eten! Door gezamenlijk in de klas te gruiten, durven kinderen sneller groenten en fruit te proberen die ze nog niet kennen! Inmiddels zijn er na 5 jaar 140 scholen in Zuid Limburg die hebben meegedaan met Schoolgruiten. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de scholen, minimaal 2x per week, is doorgegaan met het eten van groente en fruit.

SchoolGruiten
Het lesprogramma SchoolGruiten is ontwikkeld door het Ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport en de groente- en fruitsector. Het is een landelijk programma voor basisscholen. Doel is om kinderen te stimuleren meer groenten en fruit te eten. Naast het regelmatig samen groente en fruit eten wordt er in lessen aandacht besteed aan gezond eten. Als ondersteuning zijn er diverse materialen ontwikkeld, zoals een handleiding met lessuggesties voor de leerkracht.

Onderzoek eetgedrag
Uit onderzoek blijkt dat kinderen te weinig groenten en fruit eten en te vaak ‘ongezonde’ tussendoortjes. Wetenschappelijk is aangetoond dat zo’n verkeerd eetgedrag kan leiden tot overgewicht en andere welvaartsziekten. Wat de leerlingen eten is en blijft natuurlijk vooral de verantwoordelijkheid van ouders/verzorgers, maar met het SchoolGruiten-programma kan de school kinderen helpen gezonder te leren eten en zo de basis te leggen voor een gezond leven. Onderzoek naar het effect van SchoolGruiten heeft inmiddels aangetoond  dat kinderen na afloop van het lesprogramma vaker bewust kiezen voor groenten en fruit als tussendoortje.

De groente- en fruitverstrekkingen worden gefinancierd door de GGD Zuid Limburg, gemeenten en het landelijk steunpunt Schoolgruiten. Kids&Fruit uit Moordrecht zorgt voor de levering.

Bron: GGD Zuid-Limburg