Fractie Franssen roept iedereen op om de petitie te tekenen van de Milieubeweging die de Regering oproept om het statiegeld op petflessen niet af te schaffen maar juist te verruimen. Klik hier om naar de petitie te gaan. Niet overtuigd? kijk dan eerst naar dit filmpje.

Waarom? Plastic verpakkingsafval vormt een groot deel van het zwerfafval dat op straat ligt en in de natuur terechtkomt. Statiegeld op plastic drankflessen zorgt ervoor dat bijna alle flessen weer worden ingeleverd, en dus niet op straat of in de natuur worden weggegooid. Zwerfvuil veroorzaakt niet alleen veel ergernis en dierenleed, het opruimen van zwerfafval kost gemeenten enorm veel geld. En de belastingbetaler dus ook. (Bron: www.echteheld.nl)

Staatssecretaris Atsma noemde het afschaffen afgelopen maandag „een interessant idee”, op voorwaarde dat doelstellingen van het hergebruik van kunststofafval steeds gehaald blijven worden. Maar volgens VNG is dat „wel erg kort door de bocht.” De vereniging weet niet beter dat bij zulke beslissingen ook meegewogen zal worden wat dit betekent voor zwerfafval. Verder maakt statiegeld onderdeel uit van onderhandelingen tussen bedrijfsleven en gemeenten over de gescheiden inzameling van plastic na 2012. VNG weet nu niet meer met welke uitgangspunten deze onderhandelingen met het bedrijfsleven moeten worden gestart. Het opruimen van zwerfafval is een grote kostenpost voor gemeenten. De VNG heeft de staatssecretaris vandaag een brief gestuurd waarin zij haar ongenoegen kenbaar maakt. (bron: Nederland schoon)