De restauratie van kasteel Neubourg in Gulpen is hervat. Inmiddels zijn de werkzaamheden al in volle gang. Deze werkzaamheden hebben betrekking op de restauratie van het herenhuis: de gevels, de daken van het exterieur en de constructieve bouwelementen in het interieur. In een eerste fase werd de zuidwest hoektoren reeds gerestaureerd.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is samen met de Provincie Limburg en de gemeente Gulpen-Wittem bij de restauratie betrokken. Gedeputeerde Noël Lebens is blij dat de restauratiewerkzaamheden zijn hervat. “Alle inspanningen die zijn geleverd, zijn niet voor niets geweest,” zegt Lebens.

De restauratiefase zal naar verwachting medio 2011 worden afgerond. Bij de restauratie worden ook leerling- bouwvakkers betrokken die in het kader van hun opleiding de nodige praktische ervaring opdoen bij het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden aan monumentale gebouwen.

Het kasteel is een uniek historisch monument waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1289. Het is een prachtig voorbeeld van de Maaslandse Renaissancestijl en een onmisbare schakel in het Europese kastelennetwerk. In Nederland behoort Kasteel Neubourg tot de top 100 van de Rijksmonumenten. De ligging is uniek in het eeuwenoude cultuurlandschap van Zuid-Limburg.