Open Monumentendag 2010 vindt dit jaar plaats op zondag 12 september in Mechelen. De officiële opening is om 10.00 uur in café In de Kroeën, Hoofdstraat 23. De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De landelijke Open Monumentendag wordt gehouden op 11 en 12 september en zal dit jaar in het teken staan van ‘De smaak van de 19e eeuw’. Omdat de neostijl meer een onderwerp is voor een stedelijke omgeving dan voor een plattelandse, heeft de Werkgroep Open Monumentendag Gulpen-Wittem gekozen voor een ander thema: ‘Opmerkelijke gebouwen in Mechelen’. En opmerkelijke gebouwen zijn er genoeg in Mechelen!

Wandelingen
Evenals voorgaande jaren zijn er ook dit jaar weer wandelingen georganiseerd. Deelnemers hieraan ontvangen bij de start een handig wandelboekje. Er kan de hele dag door gestart worden. In het wandelboekje worden drie wandelingen beschreven. Ze beginnen bij het café In de Kroeën, Hoofdstraat 23 te Mechelen. Alle wandelingen gaan langs de kerk, de Heerenhof, de voormalige brouwerij van de Heerlijkheid Wittem en vakwerkboerderijen/-huizen. De tweede wandeling gaat ook langs twee watermolens en het buurtschap Overgeul. De derde wandeling voert langs één watermolen en gaat langs de buurtschappen Helle, Hurpesch, Schweiberg, Höfke en Overgeul.

Leuke activiteiten tijdens de wandelingen
Naast deze prachtige wandelingen kunt u op de Open Monumentendag ook de kerk bezichtigen en zijn er mensen aanwezig die u meer kunnen vertellen over de inventaris. Omdat beelden meer zeggen dan duizend woorden, kunt u in café In de Kroeën een expositie met foto’s over het verleden van Mechelen bekijken. ’s Middags vindt er in de kerk een orgelconcertje plaats.

U bent van harte welkom om (uitgebreider) kennis te maken met de monumenten en het landschap in en rondom Mechelen!

Ook dit jaar wordt de organisatie verzorgd door de werkgroep Open Monumentendag Gulpen-Wittem, bereikbaar via de gemeente Gulpen-Wittem: john.ubachs@gulpen-wittem.nlen telefoon 043-8800763.