Gulpen-Wittem – Het achteraf scheiden van plastic uit het afval is efficiënter en stukken goedkoper dan het laten scheiden van plastic door burgers zelf. Dat blijkt uit een proef die zestien Limburgse gemeenten deden naar het scheiden van plastic afval. Het achteraf scheiden van plastic uit het afval met een speciale verwerkingsmachine bespaart de zestien gemeenten bijna 6 miljoen euro, dat zegt wethouder Jan Bormans (CDA) en initiatiefnemer donderdag tegen de regionale en landelijke pers. Een deel van de besparing zit in het drogen van het afval door de verwerkingsmachine waardoor afval gemakkelijker te scheiden is en er minder verbrand hoeft te worden.

Meer kilo’s Daarnaast levert deze methode per inwoner ook meer kilo’s ingezameld plastic afval op. Met proeven van gemeenten die de burgers zelf het afval laten scheiden, wordt 6,3 kilo per inwoner ingezameld.

De proef met nascheiding bij de Limburgse gemeenten, waaronder Gulpen-Wittem leverde 19 tot 21 kilo plastic per inwoner op. Met ingang van 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht om plastic te scheiden uit het afval. Zij mogen daarbij zelf kiezen hoe zij dat doen: door de burgers zelf in speciale plastic zakken of via nascheiding.

Milieu ”De proef bewijst dat nascheiding beter is voor het milieu en de portemonnee. Het levert bijvoorbeeld de gemeente Gulpen-Wittem met 15.000 inwoners structureel 70.000 euro per jaar op. Bovendien kan de proef nog verder worden geoptimaliseerd”. Hiermee lijkt dus een boel ellende en inspanning voor de burger voorkomen te worden, door te kiezen voor nascheiding in plaats van bronscheiding.