De Wereldkampioenschappen Wielrennen in 2012 worden in de Nederlandse provincie Limburg verreden. Dat heeft UCI-voorzitter Pat McQuaid bekendgemaakt. De preses van de Internationale Wielrenunie maakte het nieuws na afloop van het UCI-congres in het Zwitserse Lugano wereldkundig in bijzijn van onder andere de Limburgse delegatie en de Koninklijke Nederlandsche Wielrenunie (KNWU). Limburg krijgt de voorkeur boven de andere kandidaten Italië (Genua) en België (Hooglede). Rusland (Sochi) viel in een eerder stadium af.

,,Met het binnenhalen van een groots wereldevenement als het WK Wielrennen 2012 hebben we een belangrijk doel bereikt. Dit is een heel goede zaak voor Limburg, goed voor Nederland en goed voor de wielersport,” verklaarde de gouverneur van Limburg. ,,Geweldig dat we in onze opzet zijn geslaagd. Hier hebben we een jaar lang keihard voor gewerkt. Ik heb sinds mijn bezoek aan het wereldkampioenschap van vorig jaar in Varese heel veel vertrouwen in onze kandidatuur gehad. De wielersport is een van de belangrijkste speerpuntsporten van het provinciale sportbeleid. Limburg heeft alle kwaliteiten om er in 2012 een groots en onvergetelijk WK van te maken. Het gaat ongetwijfeld een geweldig wielerfeest worden,” luidde de enthousiaste reactie van Odile Wolfs. ”

Ook de KNWU is trots op de toekenning van het WK 2012 aan Nederland. Het is een schitterende promotie voor de wielersport,” aldus Marcel Wintels, voorzitter van de KNWU: “De organisatie van dit grote evenement draagt daarnaast bij aan de invulling van het Olympisch Plan 2028.”

Erica Terpstra van het NOC*NSF vult aan: “Het is een mooi concreet resultaat van één van onze strategische ambities die voortkomt uit het Olympisch Plan 2028: ervoor zorgen dat steeds meer topevenementen naar Nederland komen! Aan alle betrokkenen die hier hard aan hebben gewerkt: felicitaties, dank en succes met de verdere organisatie.”

De Wereldkampioenschappen Wielrennen 2012 worden van 15 tot en met 23 september gehouden. Het WK wordt dat jaar voor het eerst volgens een geheel nieuwe structuur verreden. Limburg geniet de primeur. Belangrijkste vernieuwingen zijn de uitbreiding van het aantal wedstrijddagen verdeeld over twee in plaats van één weekend, de invoering van een wereldkampioenschap ploegentijdrit voor sponsorteams (zowel heren als vrouwen), de organisatie van een toerversie en diverse activiteiten op breedtesportgebied.

De Wereldkampioenschappen 2012 worden op zaterdag 15 september ingeluid met een cultureel openingsevenement op het Vrijthof in Maastricht, en op zondag 23 september afgesloten met een slotmanifestatie in Valkenburg. Liefst acht zogenaamde Limburgse wielergemeenten worden als start-, finish- of breedtesportlocatie bij de Wereldkampioenschappen Wielrennen Limburg 2012, die in samenwerking met de KNWU en de NOC*NSF georganiseerd worden, betrokken.

Dit alles in het kader van het Limburgs Wielerplan. Het betreft Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Sittard-Geleen, Landgraaf, Margraten, Eijsden en Beek. Daarnaast worden nog eens zes Limburgse wielergemeenten als doorkomstplaatsen opgenomen in de parcoursen van de diverse wedstrijdonderdelen waarvan Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Sittard-Geleen, Landgraaf, Margraten, Eijsden en Beek afwisselend de startlocaties zijn. De eindstreep bevindt zich telkens in de gemeente Valkenburg aan de Geul, ter hoogte van de grens Vilt-Berg en Terblijt. Op het centrale 16,5 km lange parcours zijn de Cauberg (Valkenburg) en Bemelerberg (Margraten) de scherprechters.

De Wereldkampioenschappen Wielrennen werden vijf keer eerder in Limburg gehouden. In 1998 was Valkenburg aan de Geul (wereldkampioen Oscar Camenzind), in samenwerking met Maastricht en Margraten, de laatste stad die het WK organiseerde. Valkenburg schreef dat jaar reeds geschiedenis als WK-gemeente aangezien voor de vierde keer een wereldkampioenschap op het Caubergparcours werd verreden. Een wereldrecord. In 1938 (Marcel Kint), 1948 (Briek Schotte) en 1979 (Jan Raas) was Valkenburg voordien aan de beurt. Tussendoor organiseerde de gemeente Heerlen in 1967 de wereldkampioenschappen. Eddy Merckx veroverde dat jaar in Heerlen de wereldtitel.

WK Wielrennen 2012 online (www.limburg2012.com).