De gemeenteraad heeft er terecht om gevraagd, een onderzoek naar het imago van de gemeenteraad. De uitkomsten van het onderzoek (gedaan door Didier Boyen) variëren, maar het mag duidelijk zijn dat er nog een hoop te verbeteren valt in Gulpen – Wittem. Het blijkt dat veel mensen niet bekend zijn met de gemeenteraad en zijn werkzaamheden. De fractievoorzitters willen zich meer kunnen profileren met hun standpunten en de raad meer bekendheid geven door zijn werkzaamheden te communiceren met de burgers. Veel mensen voelen zich dan ook niet betrokken bij de gemeenteraad en zijn werk en hebben het  gevoel dat hun mening er na de verkiezingen niet meer toe doet. Ook vinden de respondenten dat er te veel achter gesloten deuren wordt vergaderd.

De gemeenteraad zelft vindt dat hij te veel binnen het gemeentehuis actief is en te weinig en dus te ver van de bevolking af staat. Er wordt gepleit voor meer openheid enbetrokkenheid om zo betrouwbaarheid te realiseren, maar door de beperkte communicatiemogelijkheden wordt de raad belemmerd.

In het onderzoek worden een aantal aanbevelingen gedaan, die volgens onze fractie het imago van de gemeenteraad aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit onderzoek toont aan dat er verbetering nodig is. Nemen wij dat samen met het onderzoek gedaan door ons fractielid Robbert Dautzenberg dan weten wij dat we snel en goed aan de slag moeten en er samen met alle partijen de schouders onder moeten gaan zetten.

Toch zijn er voor onze fractie ook mooie conclusies uit het onderzoek gekomen. Zo is onze fractie bekend bij 72%van de respondenten en is onze fractievoorzitter Piet Franssen de bekenste politicus met maar liefst 71%, gevolgd door nummer twee Ger Brants (fractie Brants) met 41%. Maar ook onze raadsleden Jo Nix en Roel Ronken komen er goed vanaf met respectievelijk 29% en 20%. Een ander mooi lichtpunt vinden wij dat 74% aangeeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart te gaan stemmen. Maar er valt nog werk te  verrichten want 18% twijfelt of ze hun stemrecht gaan gebruiken.